Hoppa till innehåll

Nr 17 2021

Spännande förslag:

Frida Palmér som skulptur!

Petter Lönegård, lundadesignern, har ett fantastiskt förslag som han luftar på facebook:

Skapa en staty av Frida Palmér i naturlig storlek och placera den i Stadsparken i Lund, utanför Gamla obsis, där hon som första kvinna i Sverige doktorerade i astronomi 1939.

Hennes avhandling handlade om variabla stjärnor och hur deras olika lager i stjärnatmosfärerna samverkade och gav oss deras komplexa ljuskurvor. Ämnet känns ovanligt modernt den dag som är.

Så här skissar Lönegård på sin staty, som utgår från den ikoniska bilden på vår musa Frida vid meridiancirkeln (omslaget på vår unika bok Universum på glänt), ett instrument vilket förutsatte – vilket hon skrev i ett roligt brev – att astronomen hade sex armar och händer…

Katrin Ros pressrelease om sällskapets jubileumsbok

Katrin Ros, vår lundaastronom, har precis lagt sista handen vid Populär Astronomis första nummer för året – Katrins första i sin egenskap av ny chefredaktör för PopAst.

Men inte bara det. Hon har även hunnit med att snickra ihop en ”pressrelis”, som lyder så här:

Svenska Astronomiska Sällskapets jubiluemsbok Universum på glänt. Hundra år av svensk astronomi har kommit ut. Här skildras svensk astronomihistoria i hundra texter om astronomiforskning, observatorier, rymdfart och amatörastronomi.

2019 firade Svenska Astronomiska Sällskapet hela hundra år som spridare av astronomi i Sverige. I samband med jubileumsfirandet sammanställdes en blogg med hundra artiklar om den svenska astronomins historia. Detta material har nu omarbetas och blivit en bok.

I boken Universum på glänt. Hundra år av svensk astronomi skriver yrkesastronomer, amatörastronomer och många andra om vitt skilda händelser och strömningar i de senaste hundra årens astronomisverige. Vi bjuds bland annat på kapitel om observatorier genom tiderna, rymdfart, amatörastronomiska observationer och folkbildningsprojekt såsom världens största skalenliga modell av solsystemet. 

Boken Universum på glänt. Hundra år av svensk astronomi finns nu hos Vulkanmedia och i nätbokhandlar.

Kontakter:

Jesper Sollerman (redaktör): jesper@astro.su.se, 08-5537 8554

Dan Kiselman (redaktör): dan@astro.su.se, 08-5537 8531

Johan Kärnfelt (redaktör): johan.karnfelt@lir.gu.se

Katrin Ros (kommunikatör Svenska Astronomiska Sällskapet): katrin@popularastronomi.se, 0733-946725

Peter Linde (ordförande Svenska Astronomiska Sällskapet): peter@astro.lu.se, 070-564 5316

Lämna ett svar