Hoppa till innehåll

Nr 22 2021

Frida uppmärksammas

Jag hade knappt skrivit min krönika i Skånska Dagbladet förra lördagen förrän det kom ett anrop från Försvarets Radioanstalt, FRA där Frida Palmér arbetade som kodknäckare under andra världskriget.

I senaste årsboken från FRA ”Blicken på en omvärld i förändring” erinras om kvinnorna på FRA och att Frida kom att bli den högst avlönade kvinnan i organisationen.

Om kvinnorna (och Frida) på FRA under världskriget berättas på denna FRA-sajt.

Yuri´s night på gång

Ett annorlunda ”kom-ihåg” utspelas 12 april: Yuri´s night. Då firas världen över i glada former minnet av Jurij Gagarins rymdfärd, och vi hoppas genom Sandra Lindqvist få till en ASTB-träff i samma goda internationella anda – en zoomträff förespeglas, ett ”watchparty”. Något fysiskt partajande kan det ju inte bli.

Vi måste påpeka att Jurij Gagarin under en PR-resa i västerled även hann besöka Sverige och Malmö, där den legendariske brandchefen Sven Sönnerberg, alla journalisters vän, promoverade Gagarin till Hedersbrandchef.

Detta unika foto hänger i mässen på brandstationen, Drottninggatan i Malmö. Fr v Sven Sönnerberg, Hedersbrandchefen Jurij Gagarin, anonymt ”rymdmonster” som branddykare… Bildkälla: Räddningstjänsten Syd

ALVA vilar sig

Astronomistudenterna i Lund låter sin förening ALVA vila sig till i höst, detta pga Covid-19.

Einar Hansen fick en ”Tycho”

Pettzy Ahlström på Stadsarkivet i Malmö har fyndat igen: Ett förarbete av Ivar Johnsson till hans stora Ven-skulptur.

Skissen skänktes till bokförläggaren, skeppsredaren m m Einar Hansen på dennes 70-årsdag.

Bildkälla: Malmö stad

Info här.

Lämna ett svar