Hoppa till innehåll

Nr 26 2021

Vintergatan över skånska Knislinge

Det är alltid kul när inte bara vi nördar inom år community riktar våra ögon och kameror mot stjärnhimlen. Detta foto tog härom kvällen/natten Magnus Lindstrand över skånska Knislinge, en god dokumentation över att även en liten skånsk ort ställer till för Vintergatans betraktare. Ljusföroreningarna lär vi få leva med, tyvärr.

Men vilken fin och pedagogisk bild det blev!

Foto: Magnus Lindstrand

Blås upp bilden på din skärm!

På fb-sajten Skånska bilder skriver Magnus att bilden är tagen från rastplatsen Anilla vid väg 19 mellan Broby och Knislinge. Ljuset till höger i bilden är från Knislinge. Det blev en ganska häftig effekt när Vintergatan försvinner ner i ljuset.

Antikythera synat på nytt

Vi har sysslat en del genom åren med Antikythera-mekanismen inom ASTB, experter har gästat oss osv, och nu tipsar Jesper Sollerman om senaste nytt. Tack för det!

SVT-snuttarna i sajten ovan innehåller en hel del tankar som ofelbart leder till stor beundran för de gamla grekernas tekniska bedrifter och kunnande.

Intränglingen väcker debatt

– Om Oumuamua, en märklig främmande ”Pain Riche” som först observerades genom ett teleskop på Hawaii 2017, handlar en artikel i AXESS nr 3/2021. Eller rättare sagt; artikeln handlar om Harvardprofessorn Avi Loeb och hans förklaring till och spekulationer kring Oumuamua i sin bok Extraterrestial, tipsar Carl Olof Börjeson.

Argumenten mot himlakroppens ev artificiella ursprung diskuteras bl a här.

Astronomdagarna spikade för 2021

Astronomdagarna i år sker digitalt 21-22 oktober med Linnéuniversitetet som nav:

https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/konferenser/astronomdagarna2021/

Nästa år ses vi i Växjö – fysiskt! Berättar Yvonne Becherini.

Lämna ett svar