Hoppa till innehåll

Nr 29 2021

Fira Star Wars-dagen med en inblick i framtidens rymdproduktion

Det kom en trevlig inbjudan från Chalmers att delta på Star Wars-dagen 4 maj.
Utgångspunkten är att nyligen lyckades Nasa med bedriften att omvandla koldioxid till syre på Mars. På Chalmers och Onsala Rymdobservatorium pågår ett intensivt arbete för att ta fram kunskap för att vi ska kunna producera det som behövs för och i rymden.

På Star Wars-dagen bjuder Chalmers in till ett spännande seminarium med fokus på just produktion i rymden. Det handlar till exempel om massproduktion av satelliter i alla storlekar, farkoster med ”viktlös energilagring” och förutsättningar för att slå upp ett radhus på Mars. Det finns också möjlighet att ta grepp om vilken forskning som pågår inom rymdproduktion på Chalmers och hur förutsättningarna för Sveriges växande rymdindustri ser ut.  Följ med på en resa från hur Big Bang skapade förutsättningarna till dagens svindlande planer om bosättning på Mars.

Det blir en eftermiddag (13–17) med öppna, livestreamade föreläsningar och möjlighet att ställa frågor direkt till forskarna. Det går också fint att boka enskilda intervjuer.

Läs mer och anmäl dig här: (föreläsningarna hålls på engelska)

Det finns massor av russin av välja ur Chalmers-kakan, t ex lovar vår kompis Chalmersastronomen Kirsten Kraiberg Knudsen behandla temat ”Vi är alla gjorda av stjärnstoff – men hur vet vi det?”

Vintergatsmoln runt Polstjärnan

Jag har faktiskt inte tänkt på det, men Hans Hilderfors såg APOD-bilden härom dagen och erinrade om att Polaris faktiskt ligger inbäddad i ett av Vintergatans många gas- och stoftmoln.

Jag ska försöka vaska fram tidiga ”bildbevis” i cyberrymdens arkiv.

Image Credit & Copyright: Bray Falls

Får vi vara med 2029?

Malmö kommer att ansöka om att bli årets europeiska kulturhuvudstad 2029. Carl Olof Börjeson menar att där har Tycho Brahe-observatoriet en självklar plats.

11 maj genomför stan ett ”Town Hall”-möte om planerna. Info här:

https://malmo.se/Sa-arbetar-vi-med…/Kultur—projekt-och-satsningar/Kulturhuvudstad-2029.html

BL Lacertae spökar

BL Lacertae är ett ikoniskt himlaobjekt i Ödlan/Lacertae, en s k blazar med en aktiv galaxkärna som varierar över så gott som hela spektrumet. Just nu är det gammastrålningen som spökar.

En gång i tiden troddes objektet vara en variabel stjärna, men det är mycket mer komplicerat än så. Härligt! I min gamla uttjänta ryska variabelkataloger vägrade man klassificera objektet.

Bra fråga…

Jag gillar Forskning & Framstegs fråga. Redaktionen borde besöka ett lokalderby i fotboll.

Lämna ett svar