Hoppa till innehåll

Nr 32 2021

”Hemma hos Tora”-solförmörkelse 10 juni

Stiltje råder ute på Tycho Brahe-observatoriet av kända skäl, varför den partiella solförmörkelsen 10 juni bäst kan ses hemma hos Tora Greve i hennes trädgård på Limhamn.

Info här: torasol.se/infor-solformorkelsen/
Lämpligt nog används ett solteleskop av märket – Coronado!

I vinter planerar Tora och Erik Johansson för en solförmörkelseresa till Antarktis. Solförmörkelsen är total och äger rum 4 december.

Är du nyfiken på kommande solförmörkelser har NASA denna pedagogiska karta över fenomenet 2021-2040:

Blås upp kartan på din skärm!

Antikhytera-mekanismen som ”ny”

Vår ASTB:are Erik Johansson berättar att University College Londons Antikhytera Research Team påstår sig ha skapat en riktig modell av Antikhytera-mekanismen så att planeterna kan gå både framlänges och baklänges.

– Det finns en liten artikel i senaste numret av Teknikhistoria (april 2021). 

På UCL:s hemsida finns denna matiga pressrelis plus ett lockande bildbevis:

Härom året ägnade vi en ASTB-träff åt det sensationella fyndet från antiken.

Unesco inget för oss

Länge har jag funderat på – se tidigare bloggar – hur vi ska få förklarat Tycho Brahe-minnena på Ven som ett av Unescos världsarv. Men sedan jag läst arkeologen och antropologen Lynn Meskells bok A Future in Ruins: Unesco, World Heritage, and the Dream of Peace (Oxford University Press) är jag inte lika entusiastisk längre.

Meskell kan Unesco inifrån, och det är inga vackra interiörer.

Unesco tillkom för att tjäna fredens sak, men Meskell berättar att många supernationalisters försök att få sina favoritobjekt till världsarv i själva verket lett till konflikter och krig.

Från början leddes Unesco av kulturpersoner som Julian Huxley, men i dag har Unesco blivit en politisk lekstuga för medlemsstaterna.

Det hedrar Sverige att i Svenska Unescorådet sitter ett antal kulturmänniskor i ledningen, men det vore trots det synd att påstå att Unesco är något att hoppas på för oss. Vilket är synd med tanke på att hela södra Östersjön med Öresund är fyllt av viktiga astronomihistoriska artefakter: Copernicus i Polen, Hevelius i Gdansk och Tycho på Ven.

Alf Henrikson om Bodes lag

Carl Olof Börjeson har fyndat i Alf Henriksons bok Om allt möjligt.

Bl a skriver enmansuniversitetet Henrikson om Bodes lag och påpekar:

”Hans lag stämmer märkvärdigt bra för de planeter han kände till. För ytterplaneterna Neptunus och Pluto som upptäcktes långt efter hans tid stämmer den inte lika bra, men det kunde han ju inte veta.”

Lämna ett svar