Hoppa till innehåll

Nr 37 2021

Tycho-mötet 1846 höll på att urarta

Skånehistorikern Sven Rosborn berättar på sin facebook-sida om Den skånska historien en dråplig historia om hur ett försoningsmöte på Ven 1846 till Tycho Brahes ära (300 år efter hans födelse) höll på att helt urarta.

Citat:

”I mitt bibliotek har jag en bok ”Sverige. Årsbok för svenska folket” från 1892. Jag fastnade för en kort artikel om en gemensam minnesfest som svenskar och danskar höll på ön Ven sommaren 1846. Studenter och en del lärde hade under längre tid försökt bringa försoning mellan de två länderna. Nu skulle man manifestera den stora astronomen Tycho Brahes ruin på ön. 6000 danskar men bara 2000 svenskar tog sig ut till ön i Öresund. Det blev dock inte ett helt vänligt möte. Dansken Orla Lehman inleddes föredragen med en syrlig kommentar över att ”svenskarna låtit Brahes härliga slott falla i ruiner” och han fortsatte sin kritik med att Sveriges konung och adel borde gottgöra denna försummelse genom att uppföra ett monument till den store Tychos minne. Nästa talare, som var svensk, gav dansken svar på tal. Tycho Brahes slott hade minsann varit en ruin innan svenskarna tog över år 1658. Skulden var således danskarnas. Ett försoningsmöte kunde ha börjat bättre!”

Lästips: Blås upp sidorna på din skärm!

I sinom tid ska Sven Rosborn inbjudas till ”Historiska klubben”, vår astronomihistoriska community inom ASTB, för att berätta mer.

Lämna ett svar