Hoppa till innehåll

Nr 44 2021

SST dokumenterade solförmörkelsen

Tack till Anders Nyholm, som påpekar att SST, Swedish Solar Telescope, placerat på Kanarieöarna, följde den partiella solförmörkelsen 10 juni.

Man kan naturligftvis undra varför (ett av) världens bästa solteleksop används till ett sådant fenomen. Svaret är att forskarna och teknikerna vill kalibrera teleskopet, och månskivans kontur ger oss info om t ex atmosfärens störningar av bildkvaliteten.

Bildkälla: https://www.su.se/isf/about-us/news/solar-eclipse-observed-using-the-sst-1.560834

Berget på månen, som vi ser längs kanten, har en höjd av 5 km över omgivande månyta. För fotografiet svarade Alexander Pietrow, Flavio Calvo, Carlos José Días Baso, Peter Sütterlin och Oleksii Andriienko.

Kom vattnet från asteroidbältet?

Idén om att vattnet på jordklotet ursprungligen kom från asteroidbältet har fått ytterligare näring. Här pratas bl a om oceaner som inte är synliga på klotets yta.

NICER på jakt

Så extremt intressant att även det röntgenregistrerande NICER-instrumentet ombord på ISS, vår internationella rymdstation, följer en binär ”svarta håls-transient”.

Astronomer´s Telegram har denna rapport om de senaste observationerna.

Vad jag är nyfiken på är som vanligt de astrofysikaliska processerna bakom. Någon?

Nattlysande moln över Skogshill

Över grannens hustak i Malmö kunde jag härom kvällen dokumentera nattlysande moln mot solnedgången över Öresund. Alltid något!

Säsongen med nattlysande moln är iaf igång.

Vad låg här?

Ön i Slottsparken, Malmö, en dag i veckan som gick. I dag ett fågelparadis. För 110 år sedan låg här Malmös första privatobservatorium, öppet för allmänheten.

Vill du veta mer så kolla via W-bloggens sökruta. Detta är klassisk mark och borde rentav ihågkommas av en liten skylt?

UFO-debatt på gång

Härom dan kommenterade Skånska Dagbladet i ett ledarstick ”ufo-frågan”:

Lämna ett svar