Hoppa till innehåll

Nr 45 2021

Skandalen i Lund – del 1

Det har ryktats länge, i själva verket i flera flera år, om att ett par (verkligen par) astronomiprofessorer i Lund uppträtt mot sin omgivning, sina kolleger på institutionen, sina studenter, sina doktorander, på ett föga akademiskt och empatiskt sätt – det har handlat mer om ett förtryckande maktspel, intriger, och en rad förödmjukelser. Studenterna var uppbragta när historien rullades upp i vintras och ville att professorerna skulle sparkas.

Stå alltid på studenternas sida. Knut Lundmark roterar i sin grav!

Att astronomiprofessorerna dessutom gjort karriär nationellt och internationellt förvånar oss i den ”civila” delen av astronomin. Hur kunde det gå så snett? Att vara vetenskapare betyder inte att du är en god ledare på en liten institution. Saken bevisas gång på gång.

Vi nöjer oss på W-bloggen, sedan vi (= Ulf R) faktiskt skrev i Skånska Dagbladet för en tid sedan att det ”står skrivet i stjärnorna” vad som ska hända. Nu har situationen EXPLODERAT – i och med att den toppvetenskapliga tidskriften Nature publicerat denna artikel: med namns nämnande.

Alla förutsätter att Lunds universitets ledning ser till att situationen normaliseras och att alla våra yrkesverksamma vänner på institutionen (de är många) kan börja jobba igen under normala, anständiga förhållanden. Detta handlar om arbetsmiljö, inte minst. God arbetsmiljö = goda forskningsresultat.

Det är verkligen tragiskt att samtidigt som Lunds universitet med hela dess framtida uppbyggnad i nordöst får högt betyg i internationella jämförelser så inträffar denna SKANDAL. Nature är inte vilket medium som helst.

PS. Se även artikel på Populär Astronomis webb.

Lämna ett svar