Hoppa till innehåll

Nr 52 2021

Jupiter från Tirups horisont

Utanför Staffanstorp, Tirup, bor Ronnie Svensson som precis dokumenterat en förnämlig version av Jupiter med röda fläcken.

– Sommarnätter är som bekant inte alltför lämpliga för fotografering av nebulosor och annat vackert, så vad göra? Varför inte försöka sig på någon av våra grannplaneter? Sagt och gjort. Kopplade ihop mitt 14-tums med en Barlow, RGB-filter och senaste inköpet, en ADC. Resultatet blev denna bild på Jupiter. 22 grader över horisonten och fotograferad med lucky imaging. 

Foto: Ronnie Svensson (Ytterligare teknisk info och kommentarer på astronet.se)

Synfältet var starkt begränsat, vilket gjorde att inga av de stora månarna syntes.

PS. NASA fortsätter genom Juno-sonden att avlocka gasgiganten en och annan hemlighet. Härom dan fångades denna närbild av den isiga, nedslagsärrade Jupitermånen Ganymedes:

Cas-novan ljusnar

Hans Bengtsson rapporterar på facebook att slow-novan V1405 Cas åter ljusnat betydligt och nu ligger runt 6:e magnituden. Synlig (i teorin) m a o i en vanlig fältkikare.

Måne i vardande kring exoplanet

Dagens nyheter från ESO: Med hjälp av Atacama Large Millimetre/submillimeter Array (ALMA), där ESO är en partner, har astronomer för första gången otvetydigt observerat en skiva kring en planet kring en annan stjärna än solen. Detektionen kommer att ge ny kunskap om hur månar och planeter bildas i unga planetsystem.

Hela pressmesset här, som även bjuder på denna ”inflygning”:

Månen kidnappad!

Skojare ger oss möjlighet att köpa mark på månen, men att ta med sig, kidnappa HELA månen är en innovation. Tack till Lars Olefeldt som fyndat på nätet:

Lämna ett svar