Hoppa till innehåll

Nr 54 2021

Caroline Herschel-priset är ett faktum

Vår ASTB-grundare, lundaprofessorn Knut Lundmark, hade goda relationer med familjen Herschel och skulle ha glatt sig som ett barn över denna somriga nyhet 2021:

Att det nu instiftats en Caroline Herschel-medalj för kvinnliga astronomer i Storbritannien och Tyskland.

Hedersutmärkelsen bekantgjordes för en tid sedan, i samband med tyska förbundskanslern Angela Merkels London-besök. Frau Merkel, Moder Tyskland, var glad, naturvetare som hon är i grunden.

Priset utdelas i samarbete med Royal Astronomical Society och Astronomische Gesellschaft. Med medaljen följer en nätt summa på 10 000 pund.

Det är meningen att priset ska alternera årsvis mellan länderna och förhoppningen är att priset ska spä på intresset för astronomi och astronomikarriärer bland kvinnliga forskare. Det är lite si och så med jämställdheten som alla vet.

Herschel Society har en mycket trevlig hemsida, by the way. Den finns här.

Guldmedalj till Magnus L

25 000 fotometriska variabelobservationer har renderat ASTB:aren Magnus Larsson guldmedaljen av 2:a storleken, en hedersutmärkelse utdelad av variabilisterna inom SAAF, Svensk Amatörastronomisk förening.

Thomas Karlsson i SAAF berättar att ännu har ingen guldmedalj av första storleken utdelats. För den utmärkelsen krävs 50 000 obsar.

Exo-miljardärer bakom ufo?

Lars Olefeldt undrar vad är det som hindrar att det vi kallar ufo i själva verket är farkoster med rymdintresserade exo-knösar och exo-miljardärer från andra civilisationer?

Smällen över Norge

ASTB/SAS-ordföranden Peter Linde  kommenterade veckans meteorsmäll över Norge och västra Sverige på Aftonbladets tv-sajt: 

https://tv.aftonbladet.se/video/331229/experten-om-eldklotet-o-ver-sverige-ett-valdigt-speciellt-fenomen

Lämna ett svar