Hoppa till innehåll

Nr 57 2021

TBO öppnar upp för Perseiderna

Kommande kvällar 11-13 augusti är det kvällsöppet på vårt Tycho Brahe-observatorium i Oxie. En välpublicerad TT-intervju inför fenomenet med Peter Linde finns lite varstans i cyberrymden. Även finlandssvenska Hufvudstadsbladet har uppmärksammat Peter.

Lite specialtips för oss ASTB:are:

* Den som vill lyssna in när meteorer typ Perseiderna anfaller jorden (USA och Kanada) rekommenderas denna sajt – det är som att lyssna på ubåtspling ovan där:

blob:https://www.livemeteors.com/754509df-e88d-41f3-b914-3ab2944f115f

* Earthsky-sajten har denna informativa webb på temat ”allt du behöver veta”:

https://earthsky.org/astronomy-essentials/everything-you-need-to-know-perseid-meteor-shower/

* NASA har naturligtvis också en sajt med diverse info typ denna förväntade fördelning av antalet perseider i veckan – blås upp kurvan på din skärm:

  • * Perseider har även observerats från ISS, den internationella rymdstationen:

Vår pressrelis såg något förkortad ut så här:

Onsdag-fredag 11 – 13 augusti inbjuder Tycho Brahe-observatoriet i Oxie allmänheten att titta på stjärnfall. Målet är att på en stjärnklar himmel observera meteorsvärmen Perseiderna – en svärm av småpartiklar som kommer in i jordatmosfären och som lyser upp kvälls- och natthimlen som meteorer eller ”stjärnfall”.

Perseiderna heter så eftersom de tycks utgå från stjärnbilden Perseus. I verkligheten är dessa meteorer spill efter en komet kallad Swift-Tuttle, vars bana korsas av jorden i mitten av augusti varje år.

 – Tycho Brahe-observatoriet är öppet från kl 21.00 och vi håller på så länge vi orkar. Samtidigt som vi spanar efter meteorer kommer vi att guida på stjärnhimlen bland planeter, stjärnor och satelliter, berättar Tycho Brahe-sällskapets ordf Peter Linde. Dessutom är våra teleskop inriktade på sevärdheter på stjärnhimlen, bl a planeterna Jupiter och Saturnus.

– Vi följer gällande regler angående pandemibegränsningar. Antalet platser varje kväll är begränsat. Observationerna sker huvudsakligen utomhus, vi har stolar utplacerade på lämpliga avstånd.

Välkomna!

Ytterligare info här:

https://tbobs.se/index.php/visningar/tidare-visningar/768-stjaernfall-pa-tbo

Lämna ett svar