Hoppa till innehåll

Nr 59 2021

TBO i Skånska Dagbladet

Det är inte ofta jag skriver om mitt eget astronomiskrivande i andra medier men idag (21.8.21) hyllade jag faktiskt Tycho Brahe-obsis i Skånska Dagbladet. Väl bekomme!

Ta det för vad det är. Det är tänkbart att det är sista gången i Skånskan för min del, från 1 september tar mina gamla arbetgivare Bonniers/Sydsvenskan över tidningen och ingen vet vad som händer på frilanssidan. Vi får se. Här gråts inga krokodiltårar.

Afghanistan

Det är tragiskt att den muslimska världen, som en gång var en fantastisk lärdomsbrygga mellan antikens astronomi och den nyare tidens europeiska renässans, nu verkar släcka ner allt vad vetenskapligt fritänkande heter i Afghanistan.

IAU, våra kolleger inom yrkesastronomin, fruktar särskilt för kvinnors och flickors naturvetarutbildning i ett pressmess, som Peter Linde skickat över:

https://www.iau.org/news/announcements/detail/ann21044/

Galaxers finmekanik avslöjas i unika nya bilder

Astronomer vid Chalmers ingår i ett internationellt forskarlag som nu i veckan publicerat unikt detaljrika bilder tagna med det jättelika europeiska teleskopet Lofar. Bakom bilderna, som ger nya insikter om galaxers dolda innanmäten, ligger nästan tio års arbete med de gigantiska mängder data som teleskopet genererar. Lofar ett nätverk av fler än 70 000 antenner spridda över nio europeiska länder, däribland Sverige. Lofar-stationen vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland finns i drift sedan 2011.

Källa: N. Ramírez-Olivencia et el. [radio]; NASA, ESA, Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble-samarbetet och A. Evans (University of Virginia, Charlottesville/NRAO/Stony Brook University), redigerad av R. Cumming [synligt ljus]

I bilden ovan visas två galaxer som håller på att smälta samman. Lofar avslöjar hur vidsträckta vindar av gas och plasma blåser ut från en jättelik stjärnfabrik – triggat av krocken mellan galaxerna – som ligger dold bakom lager av stoft och damm i galaxernas ena kärna. Arp 299, som ligger 140 miljoner ljusår bort i stjärnbilden Stora björnen. Här har observationer med Lofar (i orange) kombinerats med en bild tagen i synligt ljus med rymdteleskopet Hubble.
Chalmersforskarna John Conway och Eskil Varenius, samt Deepika Venkattu, doktorand vid Stockholms universitet, ingår i forskarlaget. 

– Med ett nätverk av antenner över hela Europa visar Lofar att det går att göra häpnadsväckande detaljerade bilder av ett universum som vi aldrig sett det förut, säger John Conway, professor i radioastronomi vid Chalmers och föreståndare för Onsala rymdobservatorium.

Chalmers tipsar om detta fördjupande mess med flera spännande pedagogiska bilder: https://www.chalmers.se/sv/forskningsinfrastruktur/oso/nyheter/Sidor/Galaxer-i-detalj-LOFAR.aspx

Tips: Besök vårt solobsis på La Palma via Zoom!

Vår rorsman Peter Linde tipsar om följande:

Svenska astronomiska sällskapet arrangerar den 25 aug med start kl 19.00 en virtuell utflykt till solobservatoriet på La Palma. SAS sekreterare, Dan Kiselman, skickade nyligen ut nedanstående meddelande. Dan är solastronom och kommer på plats att guida.

Vår svenska stolthet – världens bästa solteleskop, 1-metersinstrumentet. Bildkälla: SU

Då alla ASTB:s medlemmar även automatiskt är medlemmar i Svenska astronomiska sällskapet går det bra att delta via zoom. Man behöver dock först anmäla sig på SAS lista såsom intresserad för att få SAS meddelanden digitalt. Det gör man på https://www.astronomiska.se/e-postlista-for-medlemsinfo/.

Nyaste astronomiböckerna!

På kommande ASTB-möte 26.8 tänkte jag prata lite om nya astronomiböcker men kommer nog mest att fokusera på Bengt Gustafssons nyaste bok. Samtidigt tipsar oss Dainis Dravins, vår gamle MARS/ASTB-vän och lundaprofessor, om följande: Att en nyutkommen liten bok verkligen kan vara en trevlig referens för oss, København: Astronomiske observatorier i indre by & Tycho Brahe Planetarium.

Sajten till boken här:  https://www.bod.dk/bogshop/kobenhavn-astronomiske-observatorier-i-indre-by-og-tycho-brahe-planetarium-philip-wu-9788743032014 .

Kostar humana 25 danska kronor!!!

Även Hans Hilderfors tipsar om lite nya böcker som har mer amatörastronomisk inriktning. T ex denna om solen:

Tycho-godbitar på nätet

Lite avrundande astronomihistoriskt: Lars Olefeldt tipsar om denna Tycho Brahe-film i danska DR-arkivet:

https://www.dr.dk/drtv/episode/store-danske-videnskabsfolk_-tycho-brahe_49389

Och Peter Hemborg har fått korn på denna UR-film:

https://urplay.se/program/215966-bildningsbyran-tanka-mot-strommen-tycho-brahe-en-ny-stjarna

Tycho lever – leve Tycho!

Lämna ett svar