Hoppa till innehåll

Nr 62 2021

M 15 över Malmö

Höstmörkret är på intågande och här kommer säsongens första Deep Sky Object från ”Mt Hindby”, Hans Hilderfors boende i Malmö-med maffigt teleskop. Om optik och teknik – kolla tidigare bloggar.

BLÅS UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM! Foto: Hans Hilderfors

– En bild på Messier 15, en klotformig stjärnhop i Pegasus. Den innehåller mer än 100 000 stjärnor inom en sfär med diameter på cirka 200 ljusår.. Det är en av de ljusare stjärnhoparna på norra hemisfären med ett avstånd till oss på cirka 33 000 ljusår och en skenbar magnitud på 6,2. Den är känd sedan 1746 då den upptäcktes av Giovanni Maraldi. Centralt i hopen tror man att det döljer sig ett mindre svart hål med massan motsvarande 4000 solmassor, berättar Hans.

– Bilden tagen som vanligt från Malmö där tyvärr i min omgivning ljusföroreningarna blir värre för varje år. Man ser allt fler utomhusbelysningar av typen LED som är tända natten igenom i trädgårdana.

Ljusföroreningarna mättar kamerasensorn snabbt. Ett sätt att delvis komma runt detta är att ta många men korta exponeringar som sedan läggs samman och behandlas digitalt i dator. Ett annat sätt är att endast fotografera objekt som lämpar sig för smalbandsfilter t ex nebulosor.

– M15 har jag fotograferat genom ”vanliga” bredbands LRGB-filter med korta men många exponeringar.

Fakta om bilden:  Optik:  Refraktor 130 mm  f/4,5

                             Kamera: Monokrom CCD med filterhjul

                             Exponering:  L 300 x 30s  R,G,B  60 x 60s    Summa: 5h 30m

                             Bildfält:  33′ x 25′

                             Plats: Trädgård i Malmö med SQM-L = 18,2 mags/arcsec^2 

                             Datum: 2021-09-02/03

Hans bild får mig att fundera över en annan sak. När Gaia-sonden får in M 15 i sitt maskineri, hur ser det då ut? Jag ska be att få återkomma efter koll med Gaias lundensiske skapare, vår ASTB-medlem prof em Lennart Lindegren.

Lämna ett svar