Hoppa till innehåll

Nr 66 2021

Amatörer bakom den sensationella SN-upptäckten

Den som vill läsa hela den vetenskapliga rapporten om supernovan 1181 e Kr och den senaste forskningen kring smällen, rekommenderas den ursprungliga artikeln här. Av nån anledning blandar TT i dag (18.9) i Sydsvenskan in en planet (planetarisk nebulosa?) i diskussionen, vilket ju är tokigt. Men vi kan inte få allt!

Sannolikt rör vi oss med något mycket unikt i supernovavärlden, i alla fall i Vintergatan: Detta är det andra exemplet på en supernova av typen Iax, där knallhatten består av två vita dvärgar som går samman.

Som alltid handlar denna typ av utforskning om ett sofistikerat Sherlock Holmes-grävande. En Wolf-Rayet-stjärna spökar också. Gaias instrumentering har hjälpt till på sin kant med positionsbestämning m m, och kul är också att den nebulosa Pa 30 som förbinds med smällen SN 1181, observerad av japanska och kinesiska astronomer den gången, upptäcktes för ett antal år sedan av välutrustade amatörer.

Som vanligt sov de europeiska stjärnobservatörerna på den tiden. Eller? Ingen såg ´här heller Krabbnebulosasmällen 1054.

Sen, idag alltså, har en rad professionella superinstrument, på och utanför jorden, kompletterat.

Bildbevis i diverse våglängder från rapporten. Kolla! Och: BLÅS UPP!!!!

Jubilerande finska vänner

Lämna ett svar