Hoppa till innehåll

Nr 70 2021

Lystring! Nytt Magnus Larsson-webinar på gång

Mess från SAAF:s variabilister med ASTB:aren Magnus Larsson i spetsen för dessa unika webinarier med några världens ledande experter i täten:

Så är det snart dags för ett nytt variabelwebinar!

Denna gång blir det med professor Christian Knigge från Southampton. 
Några av er kanske har sett honom på AAVSOs olika arrangemang. Christian kommer att prata om kataklysmiska variabler, och bland annat om studiet av V0627 Peg som hade ett utbrott i somras, och som några av oss bidrog 
med data till. Det kommer också att finnas en rejäl frågestund – så ta 
med dig alla möjliga frågor du har om variabler, enkla eller avancerade, 
så ser vi vad vi tillsammans med Christian kan bli klokare på!

Det hela planeras att gå av stapeln kl 20.00 den 18/11. Jag återkommer 
med mer detaljer och en möteslänk senare.

Mvh
Magnus Larsson

Oumbärliga tidskrifter och en oumbärlig kalender

Precis lagom tills att coronan börjat släppa har våra fina tidskrifter dykt upp: Populär Astronomi och Telescopium, den förra ges som bekant ut av Svenska Astronomiska Sälskapet, den andra av SAAF som i Svensk Amatörastronomiska Förening.

Bägge är på sitt vis oumbärliga. I PopAst medverkar ofta professionella astronomer, antingen intervjuas de eller skriver själva (populärt), Telescopium är amatörernas eldorado, det senare bevisat av en förnämlig artikel senast om hur vi amatörastronomer kan observera exoplaneter.

En nöjd tidskriftsläsare. Foto: Privat

W-bloggen vill även puffa för en annan ”oumbärlighet”: Per Ahlins Astronomisk kalender 2022, som utkommer i slutet av oktober och som vänder sig till alla som skulle vilja veta mer om stjärnhimlen och vad som händer där, vecka för vecka under hela året. Samtidigt är den en fullständig almanacka med veckonummer, namnsdagar och helgdagar.

I årets utgåva berättas dessutom om nattlysande moln och hur man före gryningen 8 december kan se månen passera framför planeten Mars, som då är rejält ljusstark. Kalendern berättar också om årets sol- och månförmörkelser, speciellt solförmörkelsen 25 oktober då man från hela Sverige kan se månen skymma en del av solen (om vädret tillåter).

Foto: Norstedts

Nobelpriset i fysisk – sista utrop!

I morgon (5 oktober) får vi i direktsändning från Kungliga Vetenskapsakademien veta vinnaren/vinnarna av årets nobelpris i fysik.

Surfa in om akademiens startsida för att koppla upp dig med start kl 11.45.

Pulsarupptäckare Dame Jocelyn Bell Burnell får fint pris

Och på tal om det – mer lull:

Dame Jocelyn Bell Burnell, Professor of Astrophysics vid University of Oxford, har fått tyskarnas finaste pris:

 Karl Schwarzschild-medaljen, utdelad av Astronomische Gesellschaft.

Många anser att hon borde ha fått ett annat nobelt pris en gång i tiden.

Gammal teknik håller än

Det är ganska intressant att följa hur instrumentsofistikerade dagens astronomer, t ex solforskarna, än är, så har de ändå användning för tidigare generationers ”manuellt” – för hand – noterade observationer. Här är ett aktuell exempel, som utgår från filamentstudier vid Meudon-observatoriet 1919 framåt och McIntosh från 1967: Solar Cycle Evolution of Filaments over a Century: Investigations with the Meudon and McIntosh Hand-drawn Archives.

Rapporten finns bl a här:

https://arxiv.org/pdf/2106.04320.pdf

Ny bok om Tycho och bönderna på Ven

Gamle stjärnkompisen och Tycho Brahe-kännaren Lennart Hultquist tipsar om en ny bok av två gamla stötar på Ven:

Lämna ett svar