Hoppa till innehåll

Nr 75 2021

Arne Strömgren ur tiden

Ännu en stor scenpersonlighet med intresse för astronomi har lämnat oss: Arne Strömgren.

Vi hade stor glädje av Arne när vi 2009 ute på Ven sände delar av den legendariska radioteaterinspelningen av Bert Brechts Galilei-pjäs med Arne i en av rollerna och med Max von Sydow i huvudrollen. Arne var på plats på Ven och läste ur pjäsen men intervjuades också om hur pjäsen spelades in.

Arne var även med oss i Jämshög på vår utflykt i Harry Martinsons fotspår för tio år sedan. En minnesrik utfärd! Arne läste ur Aniara i den skollokal Harry Martinson gått i i småskolan (se bilden) och där unge Martinson fantiserade om den stora världen utanför.

När Litteraturens vänner gästade oss på Tycho Brahe-observatoriet var Arne flitigt i elden som uppläsare av dikter av Harry Martinson, Werner Aspenström och andra.

Efter en svår canceroperation, som lyckades, hade Arne bara en fungerande lunga, och när han för en tid sedan drabbades av lunginflammation såg oddsen inte bra ut. Han avled på SUS i Malmö tidigt i morse (25.10).

Frid över hans minne.

Lämna ett svar