Hoppa till innehåll

Nr 82 2021

Oroande rapport från Ven och Torrlösa:

Hur tar vi hand om Sophie Brahe egentligen?

Åke Nyholm med hustru och dotter – Anders Nyholms syster Elna -passade på att efter att ha besökt Ven och Tycho Brahe-museet på sista dagen för säsongen och har lite att berätta om Sophie Brahe, Tycho Brahes lärda syster (man skulle kunna kalla Tycho för Sophies lärde bror om man ville) . Elna tyckte sig notera att den nya utställningern på TB-museet hade tonat ner Sophie, det var inte lika mycket om henne nu som tidigare.

Tråkigt!

Åke mailar att väl på fastlandet, de körde bil, tog de vägen om Torrlösa kyrka, för att se Sophies egentligen obefintliga grav. Vi vet att benknotorna ligger där nere i marken – men var?

–  Vet att kära hustrun vid tidigare besök på kyrkogården, skrivit till
församlingen, Svalövs Pastorat och föreslagit att graven uppmärksammas med anvisning var den finns och information om Sophie Brahe. 
Vi tycker, dessutom att gravstenen borde restaureras så att texten går att läsa. Kanske något Astronomiska Sällskapet Tycho Brahe kan
jaga fatt finansiärer till?

Andra förslag är att vi bör koppla in länsstyrelsen, Svenska kyrkan etc. Inom vår ”historiska klubb” får vi ta upp stafettpinnen och se vad vi kan göra.

Tre bilder från nyholmarnas utflykt till Torrlösa – klicka på bilderna så får du upp dem i storformat på din skärm.

Vi väntar med spänning på solförmörkelse-rapport

I väntan på rapport från Tora Greve kan de som vill se bilder från den totala solförmörkelsen igår (4.12.21) över Sydpolen kolla en del bilder på:

https://spaceweather.com/

Adventskalendern anno 1981

Tack till Pettzy Ahlström för detta tips:

– På SVT-arkiv finns alla avsnitt av adventskalendern Stjärnhuset från 1981.I rollerna Sif Ruud & Johannes Brost. Tillsammans ger de sig ut i astronomins värld:
https://www.svtplay.se/stjarnhuset

Planetsystemet tar form

Carina Hemborg fortsätter att jobba med planetmodellen, som så småningom ska placeras ute på TBO. Hon rapporterar om smärre missöden med spräckta ballonger.

Just idag började Carina måla på Merkurius och Mars och påpekar att det behövs mer papier maché till de stora planeterna.

Foto: Carina Hemborg

”De tre tenorerna” på Brightons stjärnhimmel

Det är alltid kul när våra stjärnkompisar är ute i världen och rapporterar hem objekt de sett och fotat på stjärnhimlen. Anita Leideman har sin mor boende i Brighton, England, och dokumenterade för drygt en vecka sedan ”de tre tenorerna” – alltså Jupiter,Saturnus och Venus – över de vindkraftverk som ligger i ett pärlband i havet utanför Brighton. Tack för bildbeviset!

BLÅS UPP BILDEN PÅ DIN SKÄRM – KLICKA, DUBBELKLICKA – så ser du trion.

Foto: Anita Leideman

Och glöm inte: Den vanliga nallekameran har kvaliteter vi inte ens kunde drömma om för tio-femton år sen.

Lämna ett svar