Hoppa till innehåll

Nr 83 2021

Kometstudie från Tirup Observatory

Från vår astrofotograf Ronnie Svensson, Tirup Observatory utanför Staffanstorp, kommer denna pregnanta kometbild:

– Får väl passa på att bjuda på en bild från morgonens aktivitet. Lyckades få till 27 minuter mellan molnen på kometen C/2021 A1 (Leonard). Valde ett Nikonobjektiv (300mm f/4) och färgkamera (Atik 428EX) för att slippa alltför mycket jobb med filter, och tycker att det fungerade väl  på kometen. Bildbehandling i Pixinsight och Photoshop. Som vanligt fotograferad från Tirup Observatory.

Foto: Ronnie Svensson

Tittips som alltid: BLÅS UPP BILDEN på din skärm genom att klicka/dubbelklicka.

Om kometen kan följande sägas att den är en långperiodare ca 8000 år per varv, den är just nu ljusstark med ett perihelium i början av januari och just nu ligger nära Arkturus på vinterhimmeln. Kolla efter den med kikare eller bara visuellt utan hjälpmedel.

Info t ex här.

Lämna ett svar