Hoppa till innehåll

Nr 4 2022

Inför vårt kommande 50-årsjubel i Oxie

Pettzy Ahlström, vår duktiga grävare på Malmö stadsarkiv, har hittat dessa bidrag i Astronomiska Tidsskrift av vår ASTB-legend Per-Åke Björklund i samband med bygget av Tycho Braheobservatoriet i Oxie för snart ett halvt sekel sedan. En rik källa för oss astronomihistoriska nördar!

Under de femtio åren har som alla vet/kommer ihåg/anar hänt mycket uppe på kullen. Bit för bit får vi återkomma till allt.

LÄSTIPS: GLÖM INTE BLÅSA UPP TEXTERNA PÅ DIN SKÄRM!!!

Sophie Brahe uppmärksammades i Sveriges Radio

Tack till Åke Nyholm som igår 20.1.22 uppmärksammade att eftermiddagsradions populära P1-par Louise Epstein och Thomas Nordegren hade ett inslag om Sophie Brahe.

Om du lyssnar 16 minuter in i denna länk, kan du höra inslaget om vår Sophie:    https://sverigesradio.se/avsnitt/hur-respektingivande-ar-pongo
 

Utflyktsmål i Köpenhamn

När, inte om, coronan släpper och vi vågar oss över till Köpenhamn inom ASTB:s historiska klubb, saknar vi inte utflyktsmål. Denna gång tipsar vår lundaprofessor Dainis Dravins om följande:

– För dem som är intresserade av böcker och astronomisk historia, vill jag flagga för den lättlästa och väl illustrerade artikeln ”The History of the Observatory Library at Østervold in Copenhagen, Denmark”, av Bertil Dorch och Jørgen Otzen Petersen, vilken dök upp på arXiv nu i morse (= 5.1):

https://arxiv.org/ftp/arxiv/papers/2201/2201.01054.pdf .

Det skulle vara kul att träffa någon av författarna och höra mer om deras beskrivning av hur den ”analoga” astronomilitteraturen i dag hanteras (på Östervold i källaren). Aktiva astronomer har datorerna till hjälp, den idéhistoriskt baserade astronomiberättelsen klarar sig inte utan Gutenberg. Därför får vi hålla till i katakomberna.

Engelsk text ur artikeln: Details from one of the library rooms in 2018. All books are arranged in roller racks. In the foreground most of a roller rack containing observatory publications is seen. These collections contained about about 24,000 (photograph: Jørgen Otzen Petersen).

Lämna ett svar