Hoppa till innehåll

Nr 9 2022

Toppmöte i Lund

Jag var inbjuden men kunde inte komma, men ryktena från SAAF-elitens möte på Bishop´s Arm-krogen i Lund härom kvällen talar om, som det hette när ryssar och deras satellitchefer i Östeuropa träffades under kalla kriget, om ”kamratliga och öppenhjärtiga diskussioner”. Det tror jag absolut.

Vi har en fantastisk grupp ”amatör”astronomer i vår sydsvenska och skånska krets, och att vi ses då och då för att stämma av är ju som det ska. En god st.öl förenar de flesta av oss.

Hjärntrusten samlad över en öl: fr v Mikael Anderlund, Fredrik Silow (ordf i SAAF), Johan Warell, Gustav Holmberg, Magnus Larsson, Håkan Barregård. Foto: Väldigt privat!

Tyvärr har min egen praktiska amatörverksamhet avstannat med ålderns ”rätt”, men planer finns på ett nytt litet teleskop och satsning på ljusare variabler runt 8-9-10:e magnituderna. Får se när det kan realiseras.

De i W-bloggens sfär som inte vet vad SAAF står för så är det Svensk Amatörastronomisk Förening, vars yttersta rötter ligger i den internationella kongressen i Malmö 1972. Det är bara femtio är sen i år!

SAAF, som 40-årsjubilerar i år, sysslar helt och hållet med praktisk amatörastronomi och ger ut den förnämliga tidskriften Telescopium.

Medlemskap rekommenderas!

Lättsamt om James Webb-teleskopet

Peter ”Astropedagogen” Hemborg tipsar om en populärt skriven James Webb-artikel på svenska.yle-sajten:

https://svenska.yle.fi/a/7-10006140

Praktverk om Hven och Tycho

Nu har jag säkrat ett alldeles eget exemplar av storverket sammanställt under ett antal år av Jan Ingvar Hermansson och Nils Ingvar Östling:

Det ska bli mycket intressant att ge sig på författarnas synpunkter på Tychos så kallade ”Wienkarta”, där det finns en del nytt att behandla.

Storverket väger ca sex kilo och är på drygt 600 sidor.

Lämna ett svar