Hoppa till innehåll

Nr 10 2022

Lokala galaxgruppen från Skånes horisont

Ordet till vår astrofotograf Ronnie Svensson (Staffanstorps horisont):

– Jag har ett tag velat se om jag kunde fotografera de härifrån observerbara medlemmarna i lokala gruppen. Trots en starkt lysande måne gjorde jag ett försök, och lyckades på en natt få ihop nästan en timmes mono-data på var och en av M31, M33, Leo I, Leo II, Sextans A och Sextans B.

– Här är de ihopsatta i ett litet collage. Även om kvalitén på respektive galaxbild inte är ”utställnigsmässig” så är jag under omständigheterna nöjd.

Det är ganska märkligt, men först nu när jag ser Ronnie Svenssons lilla survey upptäcker jag att vår egen ordförande Peter Linde skrivit om den lokala galaxgruppen i en artikel från 2020, publicerad i ORBIT, som ges ut av Eastbourne Astronomical Society, jubileumsnummer (no 400).

Denna utomordentliga artikel ligger tyvärr inte på nätet, men kolla med Peter så får ni säkert en copy av föredraget.

Lämna ett svar